Čišćenje drvenih podova

Drveni podovi su dugotrajni i jednostavno se održavaju. Ako uložite samo malo truda u njihovo čišćenje, godinama će izgledati kao novi. Treba ih redovno usisavati, mesti i brisati, pošto je prljavština najveći neprijatelj drvenih podnih obloga.

Bilo da je reč o parketu, brodskom podu ili laminatu, nepažnja i nemar mogu ih lako oštetiti. Zrnca peska, zemlja, krhotine i visoke potpetice na površini drvenog poda ponašaju se kao brusni papir, stvarajući trajne ogrebotine. Da biste zaštitili pod, obavezno ispred ulaznih vrata postavite otirač koji će zadržati najveći deo prljavštine, a na delove poda po kojima se najčešće hoda prostrite tepihe, staze ili krpare. Vodite računa da ove podne prostirke ne smeju imati gumirano naličje, jer drvo mora da diše. I pomeranje nameštaja lako može izgrebati drvene podove. Zato na donji deo nožica komoda, stolova i stolica zalepite komadiće filca. Prilikom usisavanja, koristite samo specijalne nastavke koji na sebi imaju četkice koje će sprečiti oštećenje poda.

Prljavština se sa drveta najčešće skida lako, uz pomoć vlažne krpe. Ipak, morate paziti da krpa ne bude previše mokra, jer velika vlaga lako može da uništi drveni pod: posle brisanja, drvo što pre osušite suvom krpom.

Način čišćenja drvenih podnih obloga zavisi od njihove završne obrade. Lakirane parkete posle čišćenja nikada ne smete dodatno polirati voskom, jer tada postaju previše klizavi.

Većina mrlja sa drvenih podova može se očistiti vodom ili mešavinom tople vode i deterdženta. Ukoliko se na pod prospe boja, mast ili katran, trebalo bi ukloniti što više prosutog sadržaja, a ostatak će se najbolje skinuti ako krpu pokvasite alkoholom. Međutim, pošto alkohol oštećuje drvo, odmah pošto uklonite mrlju, pod prebrišite krpom koju ste pokvasili čistom vodom, a zatim osušite.

Žvakaću gumu najlakše ćete ukloniti ako je prekrijete kockicama leda upakovanim u najlon kesu, a zatim je, kad se stvrdne, pažljivo ostružite sa patosa. Ostatke zalepljene gume za žvakanje možete skinuti uz pomoć finog brusnog papira, a oštećeni deo poda je, zatim, neophodno premazati zaštitnim slojem i ispolirati.

Ako se prosuta voda odmah ne obriše sa drvenog patosa, ostaviće ružne fleke. Možete ih se rešiti ako isflekano mesto istrljate četkicom na koju ste naneli pastu za zube. Skidanje upornih mrlja zahteva veći napor: one se uklanjaju finom čeličnom vunom i brusnim papirom, posle čega oštećeni deo poda treba ponovo prelakirati ili premazati voskom.

Mesta koja su oštećena pepelom cigarete vratićete u prvobitno stanje ako ih istrljate pastom za zube ili krpicom umočenom u laneno ulje, dok se tamne mrlje sa drveta mogu ukloniti belim sirćetom. Ostavite sirće da deluje tri do četiri minuta, a pod zatim prebrišite krpom koju ste pokvasili čistom vodom.