Odrzavanje drvenih decijih igralista

Uz pravilno odrzavanje  necete povecati samo trajnost drvenih decijih igralista, nego cete i omoguciti bezbednu igru vase dece. Imajuci u vidu svojstva drveta potrebno je povremeno pregledati sve spojeve na drvenoj kostrukciji i po potrebi dotegnuti metalne vezivne elemente.

 

DSCF6660blog

Ukoliko postoje ljuljaske ili pokretni mostici na igralistu posebno je vazno proveriti nosace lanaca povlacenjem svakog lanca. Takodje je potrebno izvrsiti pregled konopaca na odredjenim penjalicama i ukoliko je potrebno zategnuti ih.

P1000580

Ukoliko se na igralistu nalazi pescanik treba obavezno obezbediti prekiravac koji stiti pesak kada se deca ne igraju. Prekarivac bi trebalo da bude  lak da deca mogu da ga pomere, a ipak dovoljno tezak da ga vetar ne oduva.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Drvene delove treba premazati jednom u dve godine premazom kojim je vec drvo bilo zasticeno. Na taj nacin cete osveziti igraliste koje ce izgledati kao novo.

Dugovecnost igralista zavisi i od pravilne upotrebe. Vecina elemenata koja ulaze u sastav igralista predvidjena su za decu uzrasta od 3-12 godina.

DSC00180Dosadanje iskustva su pokazala da su drvena igralista koja se nalaze na prostorima pod nadzorom potpuno funkcionalna i posle visegodisnje upotrebe. Nazalost, to nije slucaj sa igralistima na javnim i drugim povrsinama koje nemaju nikakav sistem nadzora. Tu dolazi do otudjivanja razlnih elemenata igralista kao sto su lanci, tobogani, konopci, pa cak i neki drveni delovi.