podloge za dečija igrališta

Prema podacima sajta o  porodicnom vaspitanju, oko 200 000 dece godisnje u svetu potrazi pomoc u bolnicama zbog povreda na otvorenim igralistima. Mnoge od ovih povreda desavaju se prilikom pada  na trvdu i neadekvatnu povrsinu.

Zato, kod izbora podloge za decije izgraliste se mora voditi racuna na prvom mestu o bezbednosti korisnika,tj. dece. U ovom slucaju cenu moramo staviiti u drugi plan. Dobra podloga ce ublaziti pad i spreciti, ili bar smanjiti ozbiljne povrede.

Najbolja varijanta je uraditi podlogu od gumene kocke. U svetu je to i standardna podloga za igralista. Gumena podloga se nikada ne razlaze tako da prakticno nikada i ne morate da je menjate. Ovaj materijal se proizvodi u razlicitim bojama, sto daje kupcu mogucnost izbora. Naravno, to je i najskuplja varijanta. Ukoliko nemate mogucnosti da pokrijete celo igraliste ovim materijalom bilo bi dobro da se on postavi makar u zonama padanja.

Picture 210

Druga varijanta je uraditi podlogu od drvenog malcha. Malch je krupno mlevena kora od drveta cetinara. Ovakva podloga odlicno apsobuje sok prilikom pada. Ovakva podloga nije mnogo skupa i vrlo je jednostavna za postavljanje. Ukoliko se odlucite za drveni malch morate uraditi prepreku do zemlje da  se on ne bi raznosio. Takodje njega je potrebno menjati s’ vremena na vreme. Debljina malcha treba da bude 10-12cm

Najjeftinija i najcesca varijanta je  travnata ili zemljana podloga. Medjutim,  ovakva podloga najvise zavisi od vremenskih prilika. Ukoliko je vlazno vreme moc apsopcije udarca je velika, ali prilikom pada dete se isprlja. Ali, ako zemlja sasvim suva onda imate situaciju kao da se radi o betonskoj ili asfalntoj podlozi.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Podloge od sljunka, betona i asfalta treba izbegavati jer nisu dovoljno sigurne za decu.