Kupatilo u drvenoj kući

Kako se izrađuje  kupatilo u drvenoj kuci?- jedno je od najčešćih pitanja sa kojima se srećemo.

Interior Log Homes Photos (138)

Ne znam koliko vam je poznato, ali   drvo je veoma  otporan materijal na vodu. Najbitnije je obezbediti da se voda ne zadrzava na pojedinim mestima,  jer se na taj način stvara mogucnost razvoja različitih mikroorganizama koji izazivaju truljenje drveta.

Sadrzaj u kupatilu je isti kao i kod klasicne gradnje. Lavabo, solja, bide,  sve vrste kada i tus kabina kao i masina za pranje i susenje vesa.

Na podu u kupatilu se obicno postavljaju plocice radi lakseg odrzavanja. Osim keramike u obzir dolaze i one lux verzije drvenih dekova sibirskog arisa i egzota. Ovde treba reci i to da se  podno grejanje u bilo kojoj varijanti u kupatilu u praksi pokazalo kao idealan izbor.

U slucajevima kada su kupatila na nekoj od etaza potrbno je posebno obratiti paznju na hidroizolaciju koja se postavlja na drveni pod da nebi doslo do curenja vode kroz keramiku i kontakta sa drvetom. Posto je isusivanje te vode izuzetno sporo to je pojava trulezi neminovna.

Sto se zidova tice postoji vise varijatni zavrsne obrade.

DSCF4578

Prva varijanta je da zid ostane drveni. U tom slucaju potrebno ga je zastititi odgovarajucim premazima koji su u obliku ulja ili lazura sa dodatkom voska. U praksi se pokazalo jednako dobro kao i keramika. Sve instalacije najcesce se rade po zidu gde se za cevi i kablove koriste odgovarajuci nosaci.

Druga varijanta je da se uradi keramika na zidovima. Kako se postavlja keramika na drveni zid?

Na drveni zid se postave vlagootporne  gipsane ploce na odgovarajuce profile, zatim se na njih lepe plocice. U ovom slucaju pre postavljanja gipsa pozeljno je razvesti instalacije za struju, vodu i kanalizaciju.

Kod kupatila u drvenim kucama posebno treba istaci da je pojava budji  zbog vlage i kondenza prakticno nemoguca zahvaljujuci specificnim osobinama drveta (higroskopan materijal-sto znaci da upija i ispusta vodu u obliku pare).