Normalne pojave kod drvenih kuca

Ukoliko se opredelite za izgradnju drvenog objekta morate imati u vidu svojstva drveta i neke pojave koje se desavaju kao njihova posledica.

Prilikom susenja drveta  iz njegovih celija nestaje vlaga, na taj nacin dolazi do njihovog skupljanja ali i ostecenja. Upravo zbog toga se drvo uteze (smanjuje), puca i krivi se prilikom susenja. Naravno najbolje je i jedino ispravno ugraditi vec osuseno drvo koje je uglavnom odradilo svoje. Medjutim, moramo biti svesni da je drvo higroskopan materijal, tj. da UVEK nastoji da uspostavi ravnoteznu vlagu u odnosu na vazduh. To znaci da bez obzira na to sto je suseno u susari ono “ radi“ i ukoliko je vlaga napolju velika ono prima vlagu i bubri, a ukoliko je vlaga mala ono se susi i uteze se.

I pored toga sto se drveni elementi izradjuju od suvog drveta neophodno je sve te elemente posle ugradnje zastititi premazima koji u sebi sadrze UV stabilizatore. Tako ce se u velikoj meri smanjiti deformacije drveta koje uzrokuje ultravioletno zracenje. Ovde treba naglasiti da ne postoji zastita koja u potpunosti stiti drvo od ove pojave te su manje deformacije i dalje normalna pojava koja se tolerise.

Ovaj „rad“ drveta moze biti problem kod koriscenja prozora i vrata i zato se mora voditi racuna da se ostavi dovoljan zazor prilikom njihove ugradnje.

Drvene kuce se izradjuju iskljucivo od cetinarskih vrsta o cemu smo pisali u clanku Drvena kuca u korist vaseg zdravlja . Ove vrste ,uglavnom, prirodno sadrze smone kanale u sebi iz kojih moze doci do curenja smole. Prakticno ne postoji nikakav nacin da to sprecite. Curenje smole se uglavnom desava na spoljasnjim zidovima u toku leta. Iako nije bas ugodno kada se ovo desi upravo je smola zasluzna za otpornost  samog drveta, a takodje njena isparenja su izuzetno zdrava za stanare kuce.

Cvorovi su takodje normalna pojava kod drvenih kuca. Cetinarske vrste zbog svoje anatomije imaju mnogo veci broj grana u odnosu na listopadne, a samim tim i veliki broj cvorova. Retko cete naici na brvno koje nema ni jedan cvor. Oni su apsolutno tolerantni ukoliko nisu truli ili ispali. Cak i ukoliko dodje do ispadanja cvora postoje zaptivne mase kojima se to mesto ispuni.

images

Zaptivne mase koje se koriste za ispunjavanje pukotina ili malih ispalih cvorova su vodootporne, UV stabilne. Obicno postoje u razlicitim bojama tako da mozete izabrati boju najslicniju vasoj kuci

checkmate_instructions

I pored ovih „nedostataka“ uvek treba da imate na umu da je drvena kuca savrsen izbor.

 4