Šta utiče na cenu drvene kuće – brvnare ?

Jedno od prvih, a sigurno najčescih pitanja jeste cena kuće. Razumljivo je da kupac želi što pre da sazna koliko bi ga investicija koštala, ali to nije tako jednostavno.

brvnara koslje

Kupci uglavnom žele odmah da saznaju cenu po kvadratnom metru površine.  Međutim svaki ozbiljniji proizvođać drvenih kuća smatra vrlo neozbiljno kada mu potencijalni kupac traži cenu po m2 što je uobicajeno za montažne kuće.

Zamislite kuću od recimo 100m2. Slažete se da u njoj moze da bude 5 soba  i 3 kupatila, na primer, a može da bude i 1 soba i 1 kupatilo.U prvom slučaju je količina potrebnog materijala za izradu daleko veća nego u drugom pa je  jasno da bi ta dva obejkta , iako iste kvadrature, morala da se razlikuju po ceni. Dakle, ukoliko razmišljate o izgradnji kuće trebalo bi  da imate  plan, odnosno idejno rešenje. I upravo to je polazna tačka kod definisanja cene.

DSCF7001

Debljina zida kuće takođe direktno utice na krajnju cenu, a ona zavisi od veličine i namene objekta.  Staticki proračun odredjuje minimalnu debljinu zida za određeni projekat. Medjutim ,ukoliko želite da imate kuću za trajno stanovanje u kojoj ce vam trebati minimalno energije potrebne za grejanje i hlađenje onda  debljina dobijena statičkim proračunom neće biti dovoljna.  U tom slučaju imate mogućnost da povećate debljinu drvenog zida ili da dodate termozilaciju i oblogu kako bi povećali energetsku efikasnost kuće. Ako se radi o vikendici onda će verovatno i ta minimalna debljina koja zadovoljava statički proračun biti dovoljna.

Zatim, veliko ucesče u ceni ima krov, gde  možete da izaberete vrstu i debljinu izolacija – hidro i termo, vrstu završnog pokrivača kao i vrstu oluka. Jasno je da zbog toga cena može varirati i vise desetina evra po kivadratnom metru. Jedan od sistema krovova koji zadovoljavaju svetske standarde je opisan u tekstu Ventilisan krov.

Kvalitet prozora i vrata takodje menja krajnju cenu. Ako govorimo o objektima za trajno stanovanje svakako ne bi trebalo štetedi jer dobra građevinska stolarija može mnogo značiti u uštedi energije.

DSCF8849

Drvene kuće u svetu  se svrstavaju u posebnu i izuzetno luksuznu kategoriju, a potvrda za to su cene koje diktiraju vodeći proizvođači.Ovde posebno treba istaći da cene kuća od punog drveta – brvnara u svetu viseštruko premašuju cene montaznih kuća, što u Srbiji nije slučaj. Drvena kuća brvnara u Srbiji može da vas košta, u zavistosti od svega gore navedenog, od  oko 200eur pa čak i do 600 eur po m2.

U preduzeću JELADOM stručna lica će potencijalnim kupcima omoguciti uvid u  kompletan sadržaj najkvalitetnijih materijala za izradu drvenih kuća brvnara,  dati cene pojedinih varijanti  i objasniti prednosti i mane tako da ćete moći da  imate  brzo vrednost vaseg buduceg  objekta.

restoran brvnara ceo

Svi oni koji žive u drvenim kućama  imaju posebne privelegije u svakom pogledu, a posebno u domenu zdravog i luksuznog života,a  pravilu svaka drvena kuća je unikat.