Dekupaž – stari zanat opet u modi

Reč dekupaž je francuska i doslovno znači “ isecati“
Dekupaž tehnika je upravo bazirana na isecanju slika i sličica i njihovom lepljenju-prenošenju na različite površine, bilo to na delove nameštaja ili neke druge predmete ( četka za kosu, tacna, šolja…)

posude dekupaz

Tehnika je na prostor Evrope stigla iz Kine, po nekim tvrdnjama, čak u 12.veku Zna se da se u Kini pravio papir i da su ga tamošnji ljudi bojili i s njim dekorisali lampione, paravane, kutije i sanduke za garderobu.

kutija knjiga dekupaz
U Evropi je ponovo oživeo zaslugom venecijanskih majstora koji su oslikavali nameštaj tehnikom kineskog lakiranja, veoma skupog za većinu ljudi. Tada počinje da se nudi znatno jeftinija zamena u vidu dekupaža na nameštaju. Taj način ukrašavanja nazivaju “ umetnost siromašnih“
Do današnjih dana dekupaž je doživeo mnogo promena i novih tehnika. Tome je doprinela i pojava novih materijala za površinsku obradu.

kutija za devojcice
DOMINA – kutije u dekupažu pored izrade u “tehnici salvetama“ koje su obično sa cvetnim motivima, izradjuje kutije i sa raznim drugim detaljima. Izuzetno lepo i atraktivno deluju kutije sa starim geografskim kartama, slikama, životinjama….

10440696_661434720593460_1806962501373762883_n
Jednako je zastupljena površinska obrada “šabi šik“ (pohabano) kao i lakiranje krakl lakom ( efekat ispucalog laka).
Kutije izradjuju sami na profesionalan način, pa im to pruža širok izbor veličina i oblika. Šarkice i bravice su stilske, iz Nemačke, i specijalne za kutije.

krakl dekupaz kutija
Jednostavno, vrlo kreativno, profesionalno i različito od drugih!