Istorija drvenih kuca – brvnara

Izgradnju objekata od dasaka opisao je jos rimski arhitekta  Vitruvius Pollio u svom delu  „De Architectura“. On je opisao da su u Pontu ( danasnja Rumunija) kuce gradjenje od horizontalnih brvana cije su praznine popunjavane blatom.

Istorijski konstrukcija brvnara ima svoje korene u  Skandinaviji i istocnoj Evropi. Iako njihovo poreklo nije bas sigurno, prve brvnare su verovatno bile podignute u Severnoj Evrpoi u bronzano doba- oko 3500.godine pre nove ere.

Crkvadrvena crkva u Devojackom bunaru stara preko 200 godina

U Sjedinjenim drzavama drvene kuce- brvnare su bili mali stanovi napravljeni od trupaca. Brvnare koje su gradili americki pioniri bile su jednostavne jer je drvo bilo njihov jedini materijal, a sekira, tesla i svrdlo  sve sto su imali od alata.

36160022

Tipicna brvnara bila je mala jednosobna, sa jednim vratima i jednim ili dva mala prozora. Prostor izmedju trupaca je popunjavan blatom kako bi se sprecio prodor vetra i hladnoce.S’obzirom da ekseri tada  nisu postojali trupci su spajani drvenim klinovima. Krovne konstukcije su bile napravljene takodje od trupaca, a kao zavrsni pokrivac koriscena je cepana drvena sindra. Podovi su bili zemljani. Prozorska okna bila su prekrivena nauljenim papirom, koji je propustao vise svetla nego suv papir. Takva brvnara se zagrevala pomocu peci na drva koja je ujedno bila i sporet za kuvanje.

31550006

Brvnare su u sirokoj upotebi u Evropi, narocito u skandinavskim zemljama. Svedski doseljenici i  izgradili su prve brvnare u Sjedinjenim Drzavama  kada su dosli u Delaware 1638 godine. Ostali kolonisti su sledili njhov primer. Kada je veliki broj kolonista poceo da se krece ka zapadu oni su se nasli u gustim sumama Tenesija i Kentakija , a brvnara je tada postala tipican dom stanovnika u tim krajevima.

Vremenom su mnoge tehnologije napredovale, pa  i tehnologija prerade drveta. Danas  su neki od najluksuznijih svetkih objekata drveni objekti neverovatnih povrsina od cak par hiljada kvadratnih metara.putin-kuca